Linkbuilding

linkbuilding

11/04/2019

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding (of linkbuilden) is het actief zoeken en krijgen van backlinks naar je website. Backlinks zijn links van andere website die verwijzen naar uw eigen website. Een linkbuilding strategie kan helpen bij zoekmachine optimalisatie om hoger in Google te komen. Je kunt hierbij denken aan websites zoals startpagina’s, blogs of andere websites die naar uw eigen website verwijzen. De ontwikkelingen binnen SEO optimalisatie vraagt tegenwoordig wel een andere aanpak.

Linkbuilding na de Penguin update

Vanaf 2012 is het algoritme van Google’s zoekmachine erg veranderd. Vroeger telden de links naar een website zwaar mee. Google baseerde de populariteit van een website namelijk op het aantal websites dat ernaar verwees. Na de ‘Penguin update’ kon de zoekmachine beter de kwaliteit en relevantie van links tussen website beoordelen. Om hoger in Google te komen zult u zich dus moeten focussen op sites die een kwalitatieve, relevante link naar uw website kunnen plaatsen. Daarom raden we af om backlinks te kopen. De site die de link plaatst, moet zijn bezoeker namelijk daadwerkelijk helpen met de link naar u pagina. Een backlink pakket bevat vaak links van websites uit andere landen of die helemaal niet in uw markt opereren.

Anchortekst

De tekst die naar aan een link gekoppeld is, wordt een anchortekst genoemd. Vaak zijn ze herkenbaar omdat ze onderstreept zijn en een andere kleur hebben dan de rest van de tekst. Ook deze klikbare tekst is steeds belangrijker. Vroeger zag je vaak de woorden ‘klik hier’ voor een link gebruikt werd. Tegenwoordig is het waardevoller om relevante zoekwoorden te gebruiken.

Effect van linkbuilding

Dat er een correlatie is tussen linkbuilding en de ranking in Google, is duidelijk. Een onderzoek naar o.a. de waarde van externe links en anchorteksten door Matthew Barby gaf aan dat het nummer 1 resultaat gemiddeld 5,42% externe backlinks heeft. Hierbij komt de anchor tekst overeen met het hoof zoekwoord van de betreffende pagina.

Hoe meer links u naar uw website heeft, hoe beter. Onderstaande grafiek maakt dat duidelijk.

Backlinks-vs-Positie

Gemiddeld zijn er 37 links nodig om een top 10 positie te scoren in Google.

Linkbuilding uitbesteden

RTM Business helpt u graag op alle gebieden van online marketing. Linkbuilding is onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Scoor daarom hoger in Google met het inzetten van onze SEO specialisten. Benieuwd naar wat RTM Business voor uw website kan betekenen?

Mogelijk ook interessant voor u: