Pagina geïndexeerd? Controleer of uw pagina in Google zichtbaar is!

Google website indexeren

04/09/2019

Weet zeker dat uw pagina’s geïndexeerd zijn

Elk bedrijf wil graag gevonden worden in Google. Hoe hoger in de zoekresultaten, hoe groter de kans op nieuwe klanten. Maar hoe komt u er achter of uw website al geïndexeerd is? En wat is Indexatie precies? In deze blogpost zal u meer te weten komen over dit fenomeen.

Wat is indexeren?

Voordat u gevonden kan worden in de zoekresultaten zal uw website eerst geïndexeerd moeten worden door de zoekmachines. Google doet dit in drie stappen:

  1. Crawlen
  2. Indexeren
  3. Ranken

De eerste stap is het crawlen. Een crawler is een software die zich als een spin over het internet begeeft. Dit stukje software doorzoekt voortdurend websites op het internet en bekijkt welke content het bevat.

De tweede stap is het indexeren. Terwijl de crawler uw site bezoekt zal alle content geanalyseerd en opgeslagen worden. De gevonden content zal in de index opgeslagen worden. Dat is de ‘database’ van Google.

De derde stap is het ranken. Tijdens deze stap worden pagina’s geordend voor een bepaald zoekwoord. Op basis van het Google-algoritme zal er vervolgens bepaald worden welke positie uw pagina krijgt in de zoekresultaten.

Welke pagina’s zijn geïndexeerd?

Het indexeren van uw site vindt periodiek plaats. Bij elk bezoek worden een aantal pagina’s geïndexeerd. Het kan hierdoor voorkomen dat aanpassingen en nieuwe pagina’s nog niet geïndexeerd zijn.

Het is mogelijk om te controleren of een specifieke pagina is geïndexeerd.

  • U heeft een Google Search Console account? Top! Als u ingelogd bent zijn er verschillende mogelijkheden. De URL-inspectietool is een van die mogelijkheden. Geef de volledige URL op die u wilt inspecteren en de tool laat u direct zien wat de indexeringsstatus is. Mocht uw pagina nog niet geïnspecteerd zijn, dan kan er direct een aanvraag ingediend worden. Wel zo makkelijk, toch?

Een andere mogelijkheid is de ‘indexdekkingsstatus’. Onder het kopje dekking kan u precies achterhalen welke pagina’s niet geïndexeerd worden en wat de achterliggende reden is. Het kan voorkomen dat Google uw website niet indexeert. In het artikel ‘waarom Google uw website niet indexeert’ leggen wij u de meest voorkomende oorzaken uit.

  • U heeft geen Google Search Console account? Geen enkel probleem! Via de zoekmachine kan u net zo makkelijk achterhalen of een pagina geïndexeerd is. Dit doet u door ‘site: + domeinnaam’ in de zoekresultaten in te voeren. Wanneer uw zoekopdracht geen resultaten oplevert zal dit betekenen dat de pagina nog niet geïndexeerd is.

Website indexatie check

Natuurlijk is het ook mogelijk dat uw pagina wel geïndexeerd is, maar niet de gewenste positie behaald. In dat geval kan het nuttig zijn om ons artikel over vindbaar worden op Google eens door te nemen.

Heeft u behoefte aan extra advies? Neem dan gerust contact op. Wij denken graag met u mee!

Mogelijk ook interessant voor u: